Андреј Рубљов…

Језеро на Радану, насеље Ђурашковићи (једно од језера, непознатих локалној и широј јавности Србије) (фотодокументација Заветина, децембар 2013)
Језеро на Радану, насеље Ђурашковићи (једно од језера, непознатих локалној и широј јавности Србије) (фотодокументација Заветина, децембар 2013)

У календару Руске православне цркве има доста иконописаца, али најчувенији је, наравно, Андреј Рубљов. У нашој земљи је то име вероватно свима познато, па чак и онима који нису много образовани. Оно је добро познато и ван Русије, нарочито после филма Андреја Тарковског. Шта ми, међутим, заиста знамо о великом иконописцу?

Рођен под срећном звездом

Може се рећи да је Андреј Рубљов рођен под срећном звездом. Још за живота је постао чувен, помиње се у летописима и житијима светих, кнезови и манастири су наручивали да им слика иконе, радио је у Москви, Владимиру и Звенигороду. Ни после смрти није заборављен – слава Андреја Рубљова као првог руског иконописца трајала је вековима. Стоглави сабор (1551) прогласио је његове иконе еталоном за све иконописце.

Рубљова су веома ценили и старообредници, а колекционари су се трудили да набаве његова дела, јер је у њиховим очима он био оваплоћење канонског иконописа и древне побожности. Због тога је име иконописца-подвижника било еталон црквене уметности чак и у 19. веку, када се чинило да иконопис већ припада прошлости.

У совјетско доба је име Андреја Рубљова било симбол староруске културе. Одлуком УНЕСКО-а је 1960. организована светска прослава 600-годишњице рођења Андреја Рубљова. У Москви је отворен музеј староруске културе „Андреј Рубљов“, а његова дела, која се већином чувају у Третјаковској галерији, привукла су велику пажњу научника.

Зрно по зрно – житије

О Андреју Рубљову је написано мноштво књига и чланака, а његова дела су изучена до детаља. Међутим, ако се запитамо шта ми знамо о његовом животу, видећемо да су биографски подаци крајње оскудни, тако да се његово житије мора састављати буквално зрно по зрно.

Рођен је 1360-их. Тешко је прецизније одредити датум његовог рођења, док је датум његове смрти познат: 29. јануар 1430……………..

_________ Извор: чланак Ирине Јазикове: видезти више: http://ruskarec.ru/arts/2013/10/08/andrej_rubljov_tvorac_likova_nebeske_harmonije_25445.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s